Elevperspektiver og medbestemmelse som motivation

Hvordan kan elevernes perspektiv og deres interesser, drømme og videbegær komme til at fylde mere i skolen? Og hvad er konsekvenserne, hvis skolen ikke tager elevers perspektiver alvorligt?

Dag

Fredag

Tid

10.15 - 11-15

Sted

Flexika

Partner og ansvar

Christian Engel Brund, Engagementchef, Forstå

Format

Oplæg og debat

7 ud af 10 elever oplever, at de ikke har indflydelse på de temaer, der arbejdes med i skolen. Og halvdelen ønsker sig, at undervisningen handler mere om den verden og de problemer, de hører om.

Det viser en undersøgelse med deltagelse af 1.000 elever fra 0. til 10. kl. Bag undersøgelsen står Forstå og Epinion.

Børn eksponeres i stigende grad for verdens problemer, og de vil gerne forstå og navigere i forhold til dem. Men når undervisningen ikke matcher de problemer, eleverne oplever, og skolen i alt for ringe grad adresserer klimaudfordringer, digital sikkerhed, krig og uro ude i verden, så søger eleverne viden på YouTube og på andre digitale platform.

Hvordan kan elevernes perspektiv og deres interesser, drømme og videbegær komme til at fylde mere i skolen? Og hvilke konsekvenser får det, når skolens vidensmonopol og autoritet udfordres af YouTube eller andre digitale kanaler, hvor kritisk tænkning og kildekritik ikke nødvendigvis er en del af pakken?

Kom og få et indblik i danske skoleelevers drømmer og interesser, når Christian Engel Brund, engagementchef hos Forstå, præsenterer pointerne fra en undersøgelse om grundskoleelevers oplevelser af at gå i skole.

Herefter diskuterer et skarpt panel, hvordan elevernes perspektiver og deres interesser kan komme til at fylde mere i skolen. Og hvilken betydning det har for elevernes motivation og fællesskaber, at de har indflydelse på undervisningens indhold.

I panelet sidder:

  • Elsebeth Jensen, dekan, VIA Læreruddannelsen
  • Lotte Rod, børne- og undervisningsordfører, Radikale
  • Regitze Flannov, hovedbestyrelsesmedlem og forperson i undervisningsudvalget, Danmarks Lærerforening
  • Christina Holm Poulsen, ph.d. og lektor, UC Syd og forfatter til bogen: 'Elevernes perspektiver'
  • Laura Drachmann Poulsen, forperson, Danske Skoleelever 

Hent undersøgelsen Forstå.Viden 2023.

Moderator: Christian Engel Brund

Målgruppe: Grundskole