Livslang læring og fleksible uddannelsesveje – hvad skal der til?

Livslang læring rimer på kvalificerede medarbejdere og karriereskifte – men for få voksne vender tilbage til skolebænken for at udvikle nye kompetencer. Hvad står i vejen? Og hvad skal der til?  

Dag

Fredag

Tid

13.15 - 14.15

Sted

Lovsangsalen

Partner og ansvar

VIA, Efter- og videreuddannelse, Charlotte Troelsen, Lektor

Format

Faglige indlæg og debat

Reformkommissionens rapport anbefalede i foråret 2022 flere penge til uddannelse - hele livet. Rapporten peger på, at livslang læring skal prioriteres højere på det danske arbejdsmarked, i uddannelsesinstitutionerne og i det uddannelsespolitiske landskab.

Anbefalingen står på skuldrene af bl.a. DA og KL’s appel om at løfte arbejdsudbuddet og skaffe de ca. 60.000 ekstra medarbejdere, som det anslås, vi kommer til at mangle. Argumenterne er, at når vokse (ufaglærte) uddanner sig bidrager det positivt til rekrutteringsudfordringen og gavner samfundsøkonomien. 

Og livslang læring skaber samtidig mulighed for, at den enkelte får øje på alternative fremtidsudsigter i form af karriereskifte og sociale mobilitet.

Men trods et kæmpe behov for kvalificeret arbejdskraft har stramninger gjort det vanskeligere at opnå realkompetencevurdering og dermed adgang til uddannelse. Det betyder i praksis et øget fokus på kvalifikationer frem for mulige kompetencer og potentialer hos den enkelte medarbejder – og dermed også en bevægelse væk fra den linjer som EU og UNESCO tegner for livslang læring.

Susanne Søndergaard Hansen, vicedirektør for VIA Efter- og videreuddannelse indleder denne session med et kort oplæg, der rammesætter de rekrutteringsudfordringer vi står overfor og konsekvenserne heraf.

Herefter giver tre eksperter deres analyser af livslang læring i et uddannelses- og rekrutteringsperspektiv. 

Mød: 

  • Mette Højborg, Direktør, Kultur, erhverv og arbejdsmarked, Holstebro Kommune 

Hvordan opleves kommunerne mulighederne for både at rekruttere og opkvalificere relevant arbejdskraft?

  • Lotte Langkilde, Efter- og videreuddannelseschef i VIA

Hvordan kan uddannelsesinstitutionerne fleksibelt imødekomme fremtidens uddannelsesbehov?

  • Pia Seidler Cort, Lektor ved DPU, AU

Hvordan opleves livslang læring for de voksne i uddannelse, når studieliv, arbejdsliv og privatliv skal gå op i en  højere enhed? 

Efter indlæggene er der mulighed for at salen kvalificere og kommentere på indlæggene og komme med bud på, hvad der skal til for at flere vælger livslang læring til og dermed bidrager til at øge arbejdsudbuddet.

Kom, deltag – og få viden og perspektiver med hjem

Moderator: Susanne Søndergaard Hansen, vicedirektør, VIA Efter- og videreuddannelse

Målgruppe: Private og offentlige arbejdsgivere og arbejdstagere, alle med interesse for voksenuddannelser og efter & videreuddannelser.