Reformkommissionen foreslog i foråret at lukke 10. klasserne og udvikle alternative uddannelsesformer til de unge.
Men hvad betyder det for landets efterskoler, hvor tusindvis af unge styrker deres faglige niveau, møder nye venner og bliver mere modne og afklarede omkring deres uddannelsesvalg gennem 10. klasse?
Er efterskolerne blot et frikvarter for de privilegerede unge? Eller er de mange og forskelligartede 10. klassetilbud på landets efterskoler en vigtig del af det danske uddannelseslandskab, hvor elever kan træne og lære demokratisk dannelse?
Vi tager debatten med udgangspunkt i Reformkommissionens forslag om at forandre 10. klasse.
Hør først medlem af Reformkommissionen Per B. Christensen, der i samtale med Signe Løntoft, journalist på Altingets, folder kommissions forslag om den nye HPX-uddannelse ud.
Herefter inviterer moderator Anja Bo henholdsvis Torben Vind Rasmussen, formand efterskoleforeningen og Claus Rosenkrans Olsen, Uddannelseschef, Dansk Erhverv til at pitche deres perspektiver på efterskolens fremtid.
Tager efterskolerne et stærkt socialt ansvar og understøtter demokratisk dannelse – eller forsinker de blot arbejdsudbuddet?
Med positionerne trukket op nuanceres perspektiverne i en fælles debat mellem Claus Rosenkrans Olsen og Torben Vind Rasmussen, inden vi til sidst inviterer politikerne på scenen.
For hvad er politikernes syn på efterskolernes opgave? Det spørger vi Lotte Rod, børne- og undervisningsordfører og Astrid Carøe, ungdomsuddannelsesordfører, SF om.
Moderator: Anja Bo
Målgruppe: Grundskole og fritidspædagogikken